tirsdag 11. desember 2012

En lærer..

Den mest elskete. Den meste hatete.

Noen ganger blir jeg så overrasket over hvor sint elevene blir når vi grensesetter dem. I samfunnet vårt har vi noen regler som alle må følge. Noen er skrevet ned, andre er normer. Men de er like viktige for at samfunnet vårt skal fungere. Disse reglene lærer vi etterhvert når vi blir sosialisert inn i samfunnet. Men, hva skjer med barn som ikke lærer disse reglene? Som tror de kan bestemme selv? For meg virker det som om at det fins elever som ikke forstår at på skolen gjelder noen typer regler, akkurat som at det gjelder bestemte regler på for eksempel butikken. På butikken kan man for eksempel ikke drive på å rote i hyllene. En er nødt til å stå i kø for å betale, og betale med kort eller penger. En må ta med seg varene sine selv i en pose eller i hånda. Det er logisk. Vi tenker ikke over det en gang, men disse reglene gjelder på en butikk.

På en skole gjelder andre regler. De viktigste bygger under læreren som autoritet, og som er med på å gi læreren sjanse til å drive undervisning. Blant andre: rekke opp hånda, vente på tur, høre på læreren, gjøre det læreren sier. Hvis dette ikke blir fulgt, har vi et problem. Det har jeg kanskje forklart grundig nok i går. Brytes reglene, må det konsekvenser til. Hadde ikke brudd på regler ført til konsekvenser, vil vi jo ikke bry oss om dem. Ingen av oss. Her er probleme. Men, ok.

Se for deg dette. En gutt kommer inn på Rema 1000 og skal handle mat. Men han begynner å rive ned varer fra hyllene og roper høyt til alle som går forbi. En ansatt kommer bort og sier til han at han kan ikke drive på slik, og begynner å rydde opp. Gutten roper høyt til den ansatte: "Du bestemmer ikke over meg! Din forbannede *biiiiip*!" Koselig. Alle rundt vil selvsagt reagere sterkt på dette. De ville ha hatt han bort. Han har jo ikke forstått reglene. Og det har ingenting med den stakkarse ansatte og gjøre at denne gutten ikke vet hvordan man oppfører seg i en butikk. Ok, jeg er klar over at bildet halter litt. Men poenget mitt er at for at regler skal opprettholdes, må vi ha noen som passer på at dette skjer. På skolen er denne personen læreren. Elevene liker det ikke. Foreldrene liker det ikke til tider. Rart, spør du meg! Alle må jo forstå at for å bli sosialisert og få en god grunnutdannelse, MÅ reglene på skolen læres og følges! På skolen må elevene lære at de må bøye seg for regler, og for autoriteter. Hvis de går gjennom 10 år med skolegang uten å lære dette, hvor skal de da lære det?!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar